Intimfestival på Rukla

Posted by Thomas Hvitstein on 15 June 2015 | Comments

Tags: , ,

Den 25. mai 2015 var det duket og klart for intimfestivalen Gjengangere på Rukla. Tanken med festivalen var å samle sammen et knippe band som på en eller annen måte hadde en relasjon til det alternative rock/pop-miljøet som vokste frem i Sandefjord på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Festivalen samlet mellom ca. 80 gjester pluss de 10 aktørene som opptrådte. Som arrangører hadde vi selvsagt håpet på et større publikum, men det bekrefter bare at mai er en vanskelig måned å arrangere kulturarrangementer, da det er mye konfirmasjoner, langhelger og andre feiringer som skjer.

Kvelden startet med Bandet Happily Ever After. Et band som faktisk har eksistert helt siden tidlig på 90-tallet. De er kjent for sine melankolske klanger og tungsindige tekster. Dessverre hadde vi litt problemer med scenelyset på denne første konserten (vi har i ettertid laget en veiledning på bruk av scenelysene på Rukla, som ville ha reddet oss fra denne tabben). Selv om Happily Ever After fremfører trist musikk er de ikke fullt så sære at de spiller i stummende mørke med vilje, slik Sandefjords Blad åpenbart trodde.

 

Neste band ut var Melodar. Bandet som består av Roger Klavenes og Aslak Larsen er en nostalgisk duo med forkjærlighet for vakre melodier og underlige rytmer. De har ikke latt høre fra seg siden deres konsert på Cordelias Hus for 5 år siden og fremførte et kort "reunion-repertoar" på tre låter. Du finner det siste albumet til Melodar på SoundCloud:

The Incomprehensible Danny Midnight Orchestra er jazz- og sveivegrammofon-DJ Danny Midnights live-ensemble. Tre menn i dress og en stålgrå maskin kom på scenen når kvelden var på hell og spilte tight funky surfjazz, mens film replikker runget gjennom rommet og lange skygger fra film noir flimret på veggene.

I overgangen mellom åtti- og nittitallet spilte disse gutta i Dørene Lukkes, Madness from Mars og Rorschach. Senere har en eller flere av dem dukket opp i Sound of Music, Anatemno, Tadpole, Bogus Blimp, Härlän Cîty Jämböree & Melodar. Gutta har spilt på Rukla ved flere anledninger tidligere og kan snart klassifiseres som lokalets husband.

Til slutt kom en hyggelig, liten overraskelse fra Horten som kaller seg Hammok. Kanskje en litt vel søt omtale av et punk-band som får gamle rockere til å hoppe av stolen og kaste hverandre rundt på gulvet i god gammal poge-stil. Det spilles høyt, fort og rått. De representerer en ny generasjon rockere som finner sin egen stil og skaper liv og stemning.

I dag er det dessverre lite rocke-band å spore i Vestfold-byene i forhold til hvordan det var på 80-/90-tallet. På den tiden var det gjerne sett på som en kommunal oppgave å sørge for at ungdommen hadde Rocke verksteder og arenaer hvor de kunne opptre. Det bidro til at ungdommen kunne utfolde seg kreativt musikalsk sett. Man mekket egne låter og det var ikke nødvendigvis talentet som stod i fokus, men det å skape noe nytt. Noe som ikke var skapt før.

I dag er man mer opptatt av å spille/synge cover låter. Det kan for all del være rom for kreativitet i dette. Men tendensen er at man skal være så sinnssykt flink hele tida. Vi ser det på alle TV-showene vi har rundt oss. Personlig synes jeg det er ekstremt fokus på det tekniske og det gir lite rom for bredde og nyskapning. 

Det var en stor digresjon. Nå tilbake til Hammok, som lirte av seg en heidundrande konsert. Er du glad i musikk som tar av, liker du fart, støy og spenning, bør du få med deg Hammok live!
Sjekk dem ut på SoundCloud.